2017-05-09 07:00Nyheter

Gammalsvenska – tapeter från en svunnen tid

013-02 Spolargården013-02 Spolargården

Duros älskade klassiker Gammalsvenska innehåller tapetstilar från olika tidsepoker, från gamla bondgårdar och rokoko till jugend. Klara och starka färger med en tydlig design är konceptet. Ända sedan Duro grundades 1930 har hushållen skickat in tapetfragment och med åren har arkivet blivit en omfattande samling. Idag utgör den en av Sveriges största tapetsamlingar och har blivit ett viktigt kulturarv.

Duro är Sveriges äldsta tapetfabrik och har sedan starten 1930 i Gävle tillverkat tapeter som andas skandinavisk design och kvalitet. Det kan man tydligt se i Duros populära klassiker Gammalsvenska som bygger på tapetstilar från olika tidsepoker, allt från gamla bondgårdar och rokoko till jugend. Klara och starka färger med en tydlig design är konceptet. Ända sedan starten har de svenska hushållen skickat in tapeter och tapetfragment till Duro. Med åren har det blivit en omfattande samling som idag utgör en av Sveriges största tapetsamlingar men även ett viktigt kulturarv. Duros arkiv är även en värdefull inspirationskälla som vårdas med omsorg och används när vi tar fram en av våra mest älskade kollektioner.

Framtagning av Gammalsvenska
Gammalsvenska kollektionen togs fram första gången 1968 och då ingick historiska mönster från Duro men även från Riksantikvarieämbetet. Det unika med kollektionen var att man strävade efter att återge de historiska mönstren med en så tidsriktig design som möjligt vad gäller mönster, färgsättning och tryckteknik. I en ambition med att återskapa historiska tapetmönster har vi under årens lopp samarbetat med flera antikvarier, muséer och rådfrågat specialister inom tapetvärlden.

1975 genomfördes en landsomfattande tävling tillsammans med tidningen Land där Duro sökte tapetfragment som underlag till en ny Gammalsvensk kollektion. Intresset visade sig vara enormt. Det kom in ca 20 000 bidrag som la grunden för dåtidens kollektion och fragmenten blev även basen till Gävleborgs museums tapetarkiv. Kollektionen har uppdaterats flera gånger sedan dess och är än idag en älskad klassiker i Duros sortiment.

Vid framtagning av Gammalsvenska idag utgår vi från vårt arkiv på jakt efter nya mönsterskatter. Flera mönster har blivit folkkära klassiker, som Gästgivars och Dellen, och därför ständigt lever vidare i nya Gammalsvenska kollektioner. Andra mönster tillkommer allteftersom intresset för tapethistoria och olika tidsepoker växer och tar nya riktningar. Vid en uppdatering av kollektionen ser vi även över färgerna så att dessa är aktuella, även om originalfärgställningarna alltid lever kvar.

Duros nuvarande Gammalsvenska kollektion består av 22 olika mönster som alltid är reproduktioner av äldre originaltapeter. Tapeterna är noggrant uppritade och återskapade från gamla tapetfragment från olika tidsåldrar och stilar, allt från rokoko till tidigt 1920-tal. Alla tapeter i Gammalsvenska har sin egen historia.

006-09 Dellen blå

Olika tidsepoker
Kollektionsboken börjar med en rokokotapet från 1740-talet, Nyckelviken Ett, där förlagan till största delen varit handmålad. Mönstret kommer från Stora Nyckelviken i Nacka och tapeten, med slingrande blomrankor och spetsar, hör till en av rokokons populäraste mönster. Tapeter i nyrenässans, gustaviansk och allmogestil daterade över hela 1800-talet finns också representerade. Från det tidiga 1900-talet finns mönster från epokerna jugend och art deco med, exempelvis Nergården som har varit med sedan 1991. Originalet spåras till perioden mellan 1917 och 1925, då den liknar tapeter från perioden som kallas wienerjugend eller senjugend. Stilen har mer arkitektonisk stadga än de böljande blommönstren vi förknippar med tidigare jugend. Kollektionsboken avrundas med Löväng, en tapet från 1920-30-tal. Det är ett klättrande mönster med fantasiblommor som är typisk för tiden efter art deco då tapetstilen övergick i en frodigare växtvärld. Löväng är funnen vid en renovering i ett hus i Tierp i Uppland.

Gammalsvenska tapeter passar både den heminredningsintresserade som vill återskapa historiska miljöer men även personen med en mer eklektisk stil som tycker om att blanda historia med nutid. Tapeterna är Duros bidrag till tapethistorien!Om Duro Sweden AB

Duro grundades 1930 med målsättningen att tillverka slitstarka och tåliga tapeter av hög kvalitet. Senare har visionen utvecklats och idag genomsyras verksamheten av en mycket konsekvent miljöhänsyn och ett bejakande av skandinavisk design. Under många år har Duros designarbete också bedrivits i nära kontakt med flera av Sveriges mest etablerade inredningsdesigners. Detta har bäddat för framgångar, både nationellt och internationellt, och idag syns Duros tapeter på såväl kungliga väggar som i sommartorp kända från tv.

Kontaktpersoner

Maria Bryngemark
Designchef
Maria Bryngemark