2019-09-03 07:00Nyheter

Gammalsvenska - En bit av tapethistorien

Högstatorpet GrönHögstatorpet Grön

Gammalsvenska QuickUp

 

En bit av tapethistorien

 

Sedan Duro startade 1930 har privatpersoner skickat tapeter och tapetfragment till företaget. Med åren har det blivit en samling på tusentals tapetfragment från olika sekler. Det har resulterat i Duros Gammalsvenska tapeter. Till kollektionen har också fogats speciella tapeter från olika äldre hus och gårdar. I Gammalsvenska QuickUp hittar ni resultatet av våra besök i olika unika miljöer. Tapeten Britas hus från gården i Bergby är en sådan tapet. En annan är Högstatorpet från Östra Ny på Vikbolandet utanför Norrköping. Dahlströmska gården kommer från gården med samma namn i Vadstena.

För att återge en gammal tapet krävs en speciell tryckteknik. Duros traditionella tapettryck kräver stora färgmängder som ger färgavlägg och en levande tryckyta. Slutresultatet är en tapet som står handtrycket nära, en förutsättning för ett bra resultat vid återskapande av gamla tapetoriginal.

I en ambition att med full rättvisa återskapa gamla tapetmönster har vi under arbetets gång samarbetat med antikvarier och olika muséer och rådfrågat specialister inom området. Ingela Broström, tapetexpert och länsmuséet Gävleborg har bidragit med ovärderlig kunskap. Tack vare tillgång till privatpersoners bostäder och inredning har vi också kunnat skapa genuina miljöer för fotografering av tapeterna till denna bok. Ta en extra titt på tapeten Hemmingbo som fotograferades i den härliga hälsingegården Skivars. Just Hälsingland och dess gårdar, numera världsarv bland annat på grund av de unika väggmålningar och tapeter som finns där, har alltid varit en inspiration för Duros Gammalsvenska.

Vår Gammalsvenska tapetkollektion kan ge alla inredningsintresserade möjlighet att skapa och återskapa gamla miljöer. I den finns tapeter som passar både kammare, salong och vardagsrum. Du kan välja mellan äldre tapeter i renässans, barock, rokoko, gustaviansk och allmogestil. Även tapeter i sekelskiftesstil, jugend och 30-talsstil finns representerade. Att välja kvalité och mönster som håller länge är att välja hållbart! Välkommen till vår nya Gammalsvenska kollektion!

 

697-03 Ramsjö Grön

Grön Lydia

696-03 Lydias gård Grön

695-05 Högstatorpet Grön

 Om Duro Sweden AB

Duro grundades 1930 med målsättningen att tillverka slitstarka och tåliga tapeter av hög kvalitet. Senare har visionen utvecklats och idag genomsyras verksamheten av en mycket konsekvent miljöhänsyn och ett bejakande av skandinavisk design. Under många år har Duros designarbete också bedrivits i nära kontakt med flera av Sveriges mest etablerade inredningsdesigners. Detta har bäddat för framgångar, både nationellt och internationellt, och idag syns Duros tapeter på såväl kungliga väggar som i sommartorp kända från tv.

Kontaktpersoner

Maria Bryngemark
Designchef
Maria Bryngemark