2017-11-21 07:10Nyheter

Ett hus från en svunnen tid

095-03 Brunnsgatan Grön	095-03 Brunnsgatan Grön

En vacker sommardag besökta vi Östhammar närmare bestämt Schrams gamla tygaffär på Drottninggatan, för att besöka inredaren Anna Anckarman och hennes underbara sekelskifteshus. Här har tiden stått stilla, länge! Anna har under de senaste åren renoverat en rad olika fastigheter, med varsam renovering i fokus. Huset har mönsterskatter i form av tapeter från Duros kollektion Gammalsvenska tapeter.

När vi först kom in i butiken möttes vi direkt av skjortkragar och strumpeband, sidentyger och färdigsydda underkläder för barn och mycket mer. Att kliva in genom dörrarna till den gamla tygaffären är som att kliva rätt in i historien. – Jag har alltid varit intresserad av tyger, så den här butiken är som ett paradis för mig, berättar Anna. Hon visar runt oss och berättar om husets historia så långt hon har kunskap om den. Allt är välbevarat och omhändertaget, mycket är gammalt men annat har några år färre på nacken.

Anna Anckarman arbetar sedan flera år tillbaka som som inredare, och har därför en stor passion för den här typen av projekt. Fastigheter som hon har arbetet med har alla varit oslipade diamanter med en stor potential. En stor drivkraft, utöver intresset för renovering och skapande, ligger i att uppmärksamma husets potential som annars skulle ha förfallit. Att få andra att se samma sak som hon själv, genom att ge fastigheten ett nytt liv med renovering, är en viktig aspekt för Anna. Vilket blir tydligt när vi besöker den gamla butiken i Östhammar. 

Textilaffärens historia är lång och för första gången är det nu någon utanför släkten som äger huset. Anna skrattar och berättar att dom egentligen inte hade tänkt att köpa någon fastighet alls. Men av någon anledning åkte de hit och tittade och föll pladask för huset med en gång. Resan har inneburit mycket jobb för paret Anckarman då huset behövde totalrenoveras, vilket de gjorde i kontakt med Upplandsmuseet. 

Hur gick tankarna när ni väl hade bestämt er?
– Vi var noga med att bevara den gamla stilen, husets kärna, men också kombinera det med nya saker. Man känner Schrams kunskap och kraft i varje detalj i huset. Jag gillar henne skarpt fast jag aldrig träffade henne. Hon står för girlpower från ­svunna ­tider!

Då Anna har arbetat som inredare de senaste 30 åren har hon en god kunskap om renovering. De har under ett år restaurerat hela huset, både utvändigt som invändigt. De har gjort ifrån att återskapa fasaden, bevara och skydda golv, spänna takpappen till att tapetsera med tidsenliga tapeter i hela huset och mycket mer. 

006-11 Dellen grön/gul, ur kollektionen Gammalsvenska Tapeter. En älskad klassiker som funnits med i kollektionen under en väldigt lång period.

För Anna var det väldigt viktigt med en tidsenlig inredning, där också tapeterna. Därför har hon valt att tapetsera hela huset med tapeter ur Duros Gammalsvenska tapeter. Den unika kollektion är replikor av äldre originaltapeter från 1800 till början av 1900-talet, noggrant uppritade och återskapade. Inspirationen hämtade hon från Instagram, inredningstidningar och bloggar. Hon har även använt tapetprover för att kunna känna in färg och mönster i hemmet innan hon bestämt sig.

062-06 Lilla Dockekulla tillsammans med en jordig färgskala.

Främre rummet har tapeten 091-03 Stocksundstorp grön , mellersta rummet har 085-03 Nyckelviken Ett och bakre rummet har 006-11 Dellen grön/gul.

 Vill du också börja planera ditt drömprojekt? Kontakta oss på order@durosweden.se för tapetprover, eller beställ enkelt genom din närmaste färgbutik. Ett stort lycka till!Om Duro Sweden AB

Duro grundades 1930 med målsättningen att tillverka slitstarka och tåliga tapeter av hög kvalitet. Senare har visionen utvecklats och idag genomsyras verksamheten av en mycket konsekvent miljöhänsyn och ett bejakande av skandinavisk design. Under många år har Duros designarbete också bedrivits i nära kontakt med flera av Sveriges mest etablerade inredningsdesigners. Detta har bäddat för framgångar, både nationellt och internationellt, och idag syns Duros tapeter på såväl kungliga väggar som i sommartorp kända från tv.

Kontaktpersoner

Maria Bryngemark
Designchef
Maria Bryngemark